Het belang van de Disavow Tool anno 2016

Het is alweer vier jaar geleden dat Google er voor koos om webmasters de mogelijkheid te bieden om bepaalde links te laten negeren in het linkprofiel van hun website(s). Deze mogelijkheid moest een oplossing bieden tegen de vervelende praktijken waarbij een derde partij door het laten plaatsen van links op websites met een slechte reputatie één van diens belangrijkste concurrenten onderuit kon halen. Door het uploaden van een eenvoudig tekstbestand voorzien van de kwalijke URL’s kan het linkprofiel van uw website als het ware gereinigd worden. Wat is de functie nu van deze tool vier jaar later en is het gebruik er van wel of niet aan te raden?

Het belang van echt kwalitatieve links

Disavow Tool 1Webmasters die reeds enige tijd meedraaien in de online business zullen de tijd nog hebben meegemaakt waarin werkelijk iedere mogelijke link naar uw website er voor kon zorgen dat deze hoger in de zoekresultaten kwam te staan. Veel mensen kijken met weemoed terug naar deze tijd die voor eens en altijd in het verleden ligt. Vandaag de dag volstaat het dan ook niet langer om zomaar lukraak backlinks te verzamelen naar uw website, in tegendeel. Foute backlinks kunnen er zelfs zomaar voor zorgen dat uw ranking negatief wordt beïnvloed en dat zult u absoluut willen voorkomen.

Bovenstaande zorgt er voor dat linkbuilding op vandaag heel wat meer tijd in beslag neemt. Het is bovendien een continue proces waar u nooit helemaal klaar mee bent. Wanneer u nieuwe backlinks wil verzamelen naar uw website is het ook altijd belangrijk om rekening te houden met de volgende factoren:

  • De link moet worden geplaatst op een website die gerelateerd is aan deze van u
  • Voorzie een goede diversiteit op vlak van anchorteksten
  • Zorg voor een spreiding over verschillende domeinnamen en IP-adressen
  • Verspreid de plaatsing van backlinks over een langere periode

Bovenstaande zijn uiteraard slechts enkele zaken waar u rekening mee dient te houden bij het verzamelen van backlinks. Door stil te blijven staan bij deze factoren bent u in ieder geval alvast goed op weg om een degelijke basis te leggen voor uw linkprofiel.

Het gebruik van de Disavow Tool

De in dit artikel reeds aangehaalde punten zorgen er voor dat het duidelijk mag zijn dat de beschikking hebben over een clean en zuiver linkprofiel voor uw website of webshop bijzonder belangrijk is. Op dit vlak is gebruikmaken van de Disavow Tool bijzonder belangrijk. Het is immers mogelijk dat links naar uw webwinkel of website op de meest ongepaste plaatsen opduiken waardoor ze de ranking er van naar omlaag kunnen halen. Om dit probleem op te lossen biedt de Disavow Tool ook vandaag de dag een uitstekende oplossing.

Door gebruik te maken van deze tool geeft u eigenlijk aan Google aan dat u het vermoeden heeft dat deze links in strijd zijn met de Google richtlijnen en u deze niet zomaar handmatig kunt laten verwijderen. Door ze in een tekstbestandje te zetten en ze te uploaden in de Webmaster Hulptools van Google kunt u de negatieve impact van de links op uw online business in ieder geval inperken.

Hoe werkt de Disavow Tool precies?

Disavow Tool 2De werking van de Disavow Tool van Google is eigenlijk zeer eenvoudig. Het enige wat u immers hoeft te doen is de slechte links die u weg wilt uit uw backlink profiel in een tekstbestandje zetten. Door een regel te beginnen met een # kunt u bovendien aangeven waarom u wil dat de link in kwestie wordt verwijderd. De domeinnamen aangeven gebeurt dan weer door de regel te starten met ‘domain:’ meteen gevolgd door de domeinnaam in kwestie. U kunt perfect meerdere domeinnamen in één enkel tekstbestand plaatsen.

Wanneer u het bovenstaande tekstbestand heeft gemaakt moet u inloggen bij Google Webmaster Tools om vervolgens naar de Webmaster Tools Disavow URL te gaan. Hier kunt u vervolgens het bestand uploaden. Let op, wees er zeker van dat u weet wat u doet! Buiten de verschillende slechte backlinks zijn er immers ook nog altijd heel wat goede die wel degelijk een meerwaarde kunnen betekenen voor uw ranking in de zoekmachines.

Tips voor het gebruik van de Disavow Tool

Omdat het bijzonder belangrijk is om geen fouten te maken met de Google Disavow Tool hebben we nog enkele interessante tips voor u verzameld en op een rijtje gezet. Met deze tips rekening houden zorgt er voor dat enkele vaak gemaakte fouten op eenvoudige wijze vermeden kunnen worden.

  • Hanteer een proactieve houding. U kunt niet verwachten dat Google al het werk voor u doet. Zelf ook de handen uit de mouwen steken is dan ook altijd een must.
  • Zorg voor een correcte indeling van het disavow tekstbestand. De indeling is eerder in dit blogartikel reeds voor u uiteengezet.
  • Zet geen http:// of www voor de URL’s van de domeinnamen.
  • Voorzie enkel en alleen relevante informatie in het tekstbestand door middel van de # tag. Uitleggen waarom Google de link in kwestie niet meer in overweging dient te nemen is dan ook niet nodig.
  • De impact van de Disavow Tool kan enkele weken op zich laten wachten. Verwacht dan ook niet om na amper één dag reeds resultaat te zien.

Disavow Tool toepassen of niet?

Het belang van een clean linkprofiel voor uw online business kan vandaag de dag niet genoeg benadrukt worden. Dit zorgt er voor dat we het gebruik van de Disavow Tool van Google zeker anno 2016 alleen maar kunnen aanmoedigen. Wel is het belangrijk om goed na te denken over de stappen die u onderneemt en of de aanwezigheid van een bepaalde link naar uw website of webshop echt schadelijk is of niet. Het verwijderen van goede en constructieve links door middel van de Disavow Tool kan immers het omgekeerde effect teweegbrengen dan hetgeen u wenst te realiseren.