Hoe een goed blogartikel schrijven? (deel 1)

Eerder hebben we in onze blog reeds aangegeven hoe belangrijk het is om op vandaag uw website of webshop te voorzien van een blog waarin actuele informatie of tips worden verstrekt. Lang niet iedereen beschikt evenwel zomaar over de mogelijkheid om een echt kwalitatief blogartikel te schrijven. Uiteraard is het schrijven op zich niet zo’n groot probleem, maar weet u de juiste toon aan de dag te leggen? Kunt u bovendien uw lezers blijven boeien tot het einde van het artikel en heeft u op het einde van de rit precies datgene vertelt wat u in gedachten had? Het schrijven van een echt kwalitatief blogartikel dat uw (potentiële) klanten echt interesseert is niet zo eenvoudig als het op het eerste zicht misschien wel lijkt. In dit artikel zetten we alvast vijf interessante tips voor u op een rijtje die u kunnen helpen bij het schrijven van een echt kwalitatief blogartikel.

1.) Denk goed na over wat u precies wil schrijven

Hoe een goed blogartikel schrijven deel 1De eerste tip lijkt zeer voor de hand liggend, maar toch komt het bijzonder vaak voor dat mensen gewoon beginnen met het schrijven van een blogartikel zonder dat ze op voorhand precies weten waar ze naartoe willen of welk verhaal ze eigenlijk willen vertellen. Probeer daarom altijd vooraleer te beginnen met schrijven op een rijtje te zetten wat het doel is van uw tekst en wat nu precies de vraag is waar u een antwoord op wenst te geven. Gedurende dit denkwerk is het verder ook van belang om al even stil te blijven staan bij de kernwoorden van uw blogartikel. Welke woorden zijn gerelateerd aan het onderwerp en zijn bovendien het belangrijkst voor uw doelgroep? Door rekening te houden met deze aspecten is de basis voor een echt interessant blogartikel alvast gelegd.

2.) Een overzichtelijke structuur is belangrijk

Een blogartikel mag inhoudelijk nog zo interessant zijn, op het ogenblik dat het met de structuur niet goed zit zal het heel veel geïnteresseerde lezers afschrikken. Omwille van deze reden is het dan ook altijd het interessantst om uw blogartikel in diverse onderdelen op te delen. Grofweg onderscheiden we drie delen, namelijk:

  • De introductie van het blogartikel waarin kort wordt uitgelegd waar het artikel precies over gaat en welk probleem er eventueel aangekaart wordt.
  • De zogenaamde bodytekst waarin gedetailleerd op de kwestie wordt ingegaan.
  • De conclusie waarmee het blogartikel wordt afgerond. In de conclusie doet u er goed aan om de belangrijkste bevindingen van het artikel nog even op een rijtje te zetten.

In principe is het toepassen van een duidelijke structuur voor uw blogartikel helemaal niet moeilijk. Bovenstaande is echter nog maar het begin van het werk. Zo zorgt het gebruik van paragrafen er voor dat uw blogartikel nog overzichtelijker wordt, maar is het random toepassen er van geen goed idee.

3.) Hoe paragrafen te gebruiken?

Hoe een goed blogartikel schrijven (deel 1)Iedereen maakt gebruik van paragrafen tijdens het schrijven van een artikel. Gebruikmaken van paragrafen is dan ook niet zo moeilijk, maar het is de manier waarop ze gebruikt worden die vaak meer slecht dan goed doet. Beginnen met een nieuwe paragraaf, gewoon omdat het er goed uitziet is immers geen goed idee. Start alleen maar een nieuwe paragraaf wanneer dit ook op inhoudelijk vlak gerechtvaardigd is. Elke paragraaf beschikt bij voorkeur dan ook over een eigen, achterliggende reden en belicht een specifiek probleem of oplossing. Stel jezelf daarom altijd de vraag welke paragrafen er precies zijn vereist en of ze de opbouw van het artikel wel ten goede komen.

4.) Het belang van duidelijke kopteksten

Er kan geen sprake zijn van een goede structuur in een blogartikel zonder dat er gebruik wordt gemaakt van duidelijke kopteksten. Deze kopteksten bevorderen evenwel niet alleen de leesbaarheid van uw blogartikel, maar zijn ook van cruciaal belang op vlak van SEO. Deze kopteksten zorgen er namelijk voor dat zoekmachines zoals Google beter begrijpen waar het artikel in kwestie over gaat. Op deze manier draagt het gebruik van kopteksten structureel bij aan de ranking van uw website of webshop in de zoekresultaten.

5.) Optimaliseer de lengte van uw blogartikel

Hoe we het ook draaien of keren, de lengte waar een blogartikel over beschikt is erg belangrijk. Google vindt het namelijk van belang dat teksten die worden geïndexeerd echt een meerwaarde betekenen. Een klein stukje tekst van vijf zinnen kon vroeger misschien goed ranken, maar tegenwoordig is dat een stuk minder voor de hand liggend. In principe durven we te stellen dat de optimale lengte van een blogartikel tussen de 300 en 700 woorden is gelegen. Zo beschikt u over voldoende om de informatie te verstrekken die u wenst, maar zonder dat het voor de lezer van het artikel saai of langdradig wordt.

Let echter op, verkijk u niet op de hierboven aangegeven ‘optimale’ lengte van een blogartikel. Uiteindelijk is het vooral van belang dat uw artikel compleet is. Zorg er voor dat een vooropgesteld probleem daadwerkelijk wordt opgelost en dat de lezer met andere woorden na afloop een concreet antwoord heeft gevonden op zijn vraag. Alleen op deze manier zullen uw lezers het artikel echt waarderen en zullen ze geneigd zijn om ze bijvoorbeeld te delen via hun social media kanalen.

De vijf bovenstaande tips zorgen er voor dat u reeds goed op weg bent om een blogartikel te schrijven die tegemoet komt aan de eisen van uw doelgroep. Ondanks het belang van deze tips vormen ze slechts het puntje van de ijsberg. In de komende week zullen we daarom een tweede artikel publiceren met nog eens vijf zeer interessante tips.


Het schrijven van uw blogartikel uitbesteden?

Vergis u niet, het schrijven van een blogartikel vereist niet alleen heel wat tijd, daarnaast zijn er veel valkuilen waar u in kunt lopen. Omwille van deze reden kiezen heel wat bedrijven er vandaag de dag voor om het schrijven van hun blogartikelen uit te besteden aan een gespecialiseerde firma. Op dit vlak kunnen wij van Gemnu BVBA u uitstekend van dienst zijn. Onze website teksten vertellen steeds het verhaal dat u wenst. Bovendien gebeurt dit ook nog eens op dergelijke wijze dat de content in kwestie een meerwaarde zal betekenen voor de ranking van uw website of webshop in de zoekmachines. Wilt u hier graag meer over weten of zou u ook graag het schrijven van uw blogartikel willen uitbesteden aan Gemnu BVBA? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.