Waarom een SSL certificaat gebruiken voor uw website?

De beveiliging van uw website, in het bijzonder deze met betrekking tot de persoonsgegevens die door klanten en gebruikers worden verstrekt is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Toch is het opmerkelijk dat er nog steeds heel wat websites op het internet zijn terug te vinden die niet over een SSL-certificaat beschikken. Een dergelijk certificaat brengt een beveiligde HTTPS-verbinding tot stand waardoor de data die wordt uitgewisseld tussen de computer van de gebruiker en de website die hij of zij bezoekt wordt versleuteld. Heeft u er ook nog niet voor gekozen om een SSL-certificaat te installeren op uw website? In dat geval vertellen we u in dit blogartikel graag waarom u hier maar beter alsnog (binnen korte termijn) voor kunt kiezen.

Wat betekent SSL?

SSL staat voor ‘Secure Sockets Layer’. Door gebruik te maken van een SSL-certificaat wordt er een extra beveiligde laag aangebracht welke zich tussen een server en een internet browser bevindt. Op deze manier wordt het mogelijk gemaakt om alle data die wordt verstrekt aan de website in kwestie te beveiligen. Er wordt door SSL-certificaten gebruik gemaakt van het zogenaamde HTTPS-protocol van de browser. Deze heeft betrekking tot poort 443 en heeft de mogelijkheid om meteen een beveiligde verbinding tot stand te brengen. Ondanks het feit dat de beschikking hebben over een SSL-certificaat in principe niet verplicht is zijn er wel heel wat goede redenen aan te halen om ze te installeren.

Waarom is een SSL-certificaat zo belangrijk?

In principe zijn er drie verschillende redenen aan te halen waarom elke website en webwinkel over een SSL-certificaat zou moeten beschikken, namelijk:

  • Het dataverkeer welke wordt uitgewisseld tussen de website en diens bezoekers wordt gecodeerd. Dit betekent dat het een behoorlijk stuk lastiger wordt om de gegevens af te luisteren. In het bijzonder op het ogenblik dat er met vertrouwelijke gegevens wordt gewerkt of er bijvoorbeeld betalingen worden verwerkt is dit geen overbodige luxe.

  • In een tijd waarin er steeds meer zogenaamde ‘scam websites’ bestaan is het voor de bezoeker van een website altijd belangrijk dat hij of zij kan nagaan of men zich op de correcte website bevindt of niet. Door de aanwezigheid van een SSL-certificaat kan deze controle op efficiënte wijze worden uitgevoerd waardoor zowel uw bezoekers als klanten over een extra vorm van zekerheid beschikken.

  • Hoe u het ook draait of keert, vertrouwen is tegenwoordig vaak de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Op het ogenblik dat er sprake is van een HTTPS-verbinding is dat voor uw bezoekers of klanten een duidelijk teken aan de wand dat u echt professioneel bezig bent. Men zal dan ook sneller geneigd zijn om bij u een dienst af te sluiten of een product aan te kopen.

Welke verschillende SSL-certificaten bestaan er?

Op het ogenblik dat ook u een SSL-certificaat wenst te laten installeren zult u kunnen vaststellen dat er verschillende soorten van deze certificaten bestaan. We maken op dit vlak een onderscheid tussen de volgende mogelijkheden:

  1. Een single domain SSL-certificaat;
  2. Een wildcard SSL certificaat;
  3. Een Extended Validation (EV) SSL-certificaat;
  4. Een multi domain SSL-certificaat;

In het merendeel van de gevallen wordt er gewoon gebruik gemaakt van een single domain SSL-certificaat. Het betreft hier zoals de naam reeds laat vermoeden een certificaat welke voor maximaal één domein of subdomein kan worden gebruikt. Is er met andere woorden ook sprake van een subdomein op je website? In dat geval zal je er voor willen kiezen om gebruik te maken van een wildcard SSL-certificaat.

Een Extended Validation SSL-certificaat is in principe hetzelfde als de single domain variant met als belangrijke extra dat ze bedrijfsinformatie toevoegt aan de adresbalk. De multi domain variant heeft tot slot uiteraard als doel om meerdere domeinnamen met één enkel certificaat te beveiligen. Dit kan met name interessant zijn voor bedrijven die over een internationale webshop beschikken en voor die shops gebruikmaken van individuele domeinnamen.

Chrome markeert websites zonder SSL-certificaat als onveilig vanaf juli 2018

Het is algemeen bekend dat Google het liefst van allemaal zou willen dat elke website en webshop over een SSL-certificaat beschikt. Omwille van deze reden heeft ze eerder reeds bekend gemaakt dat het al dan niet beschikken over een HTTPS-verbinding een directe invloed kan hebben op de ranking van de website in de zoekmachine.

Daar blijft het echter niet bij. In de nieuwe versie van de browser Google Chrome zullen websites zonder HTTPS-verbinding vanaf juli 2018 als onveilig worden gemarkeerd. Dit werpt een extra barrière op tussen de bezoeker en de website waardoor het erg belangrijk wordt voor eigenaars om hun online business tijdig van een SSL-certificaat te voorzien.

SSL-certificaat, verplicht voor Google Shopping

Bent u eigenaar van een webshop en wilt u graag de interessante mogelijkheden van het advertentieprogramma ‘Google Shopping’ kunnen benutten? In dat geval dient u er rekening mee te houden dat er een SSL-certificaat is vereist. Indien u niet over een dergelijk certificaat beschikt zult u, uw aanmelding voor dit programma afgekeurd zien worden.


SSL-certificaat bestellen bij Gemnu BVBA

PromotieHeeft u ook nog een website of een webshop zonder SSL-certificaat? Wilt u hiervoor niet afgestraft worden in de zoekresultaten, wilt u de gegevens van uw bezoekers en klanten optimaal beschermen en wilt u voorkomen dat mensen worden geconfronteerd met een ‘niet veilig’ waarschuwing? In dat geval doet u er steeds goed aan om een SSL-certificaat te laten installeren voor uw online business. Wij van Gemnu BVBA kunnen u daarbij helpen. Neem gerust geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.