Wat zijn featured snippets?

Wanneer u een bepaalde vraag intypt in de zoekmachine Google heeft u ongetwijfeld reeds ondervonden dat soms meteen het antwoord wordt aangeboden in een speciaal daarvoor bestemde blok tekst. Dit zorgt er voor dat de gebruiker het antwoord op zijn of haar vraag reeds heeft gevonden nog vooraleer er doorgeklikt moet worden naar de website van een derde partij. Dat lijkt op het eerste zicht misschien een beetje nadelig voor uw online business, maar dat hoeft niet noodzakelijkerwijs het geval te zijn. Wist u bijvoorbeeld dat u ook uw voordeel kunt doen met deze ‘featured snippets’? Hoe? Dat komt u te weten in dit blogartikel!

Wat zijn featured snippets nu precies?

Featured snippets worden weergegeven helemaal bovenaan de zoekresultaten. Alleen eventuele advertenties die met het onderwerp in kwestie te maken hebben kunnen er nog boven verschijnen. Om meteen een antwoord op de vraag van de gebruiker te kunnen geven moet Google verbanden kunnen leggen. De zoekrobot wordt dan ook steeds slimmer wat er voor zorgt dat het leggen van een verband tussen vraag en antwoord steeds efficiënter kan gebeuren. Dit betekent echter niet dat u hier als bijvoorbeeld tekstschrijver geen rekening mee dient te houden. Een goede opmaak is namelijk erg belangrijk wanneer uw content als featured snippet wil worden gebruikt. Dit is alvast een voorbeeld van hoe een featured snippet er in de zoekresultaten uitziet:

Voorbeeld Featured Snippet

Niet helemaal nieuw

Voor gebruikers in België en Nederland zijn de featured snippets vrij nieuw. Toch is het achterliggende systeem dat zeker niet. In een oudere vorm werd er bijvoorbeeld reeds data weergegeven dat rechtstreeks uit de database van Google werd opgevist. Bovendien zijn de featured snippets in hun huidige vorm eerder al gelanceerd in de Amerikaanse en Engelse versie van Google. Wie daar regelmatig gebruik van maakt heeft ze dan ook ongetwijfeld reeds heel wat vroeger opgemerkt.

Hoe ontstaan featured snippets?

Het is absoluut niet zo dat featured snippets altijd zullen verschijnen wanneer u een bepaalde zoekopdracht uitvoert. Zoals reeds eerder in dit blogartikel aangegeven is het namelijk zo dat dit systeem vooral een antwoord voorziet op een gestelde vraag. Google herkent een vraag als uw zoekopdracht begint met woorden als “hoe” of “wat”. Vervolgens wordt er automatisch gezocht naar een webpagina waar een concreet antwoord wordt gegeven op de gestelde vraag. De link tussen vraag en antwoord die op deze manier kan worden gerealiseerd noemen we conversational search.

Hogere click ratio door featured snippets

Toen de featured snippets ook hier werden uitgerold zaten heel wat mensen die hun boterham verdienen met hun website of blog met de handen in het haar. Het geven van een rechtstreeks antwoord op een vraag in de zoekresultaten van Google zelf zou er namelijk voor zorgen dat het aantal bezoekers naar de derde website aanzienlijk zou afnemen. Het tegendeel is echter waar. Moz heeft bijvoorbeeld aangegeven dat uw content laten weergeven door middel van een featured snippet zelfs een hogere click ratio kan realiseren.

Belangrijke aandachtspunten

Bovenstaande maakt reeds duidelijk dat het wel degelijk interessant kan zijn om net uw content als featured snippet te zien verschijnen in de zoekresultaten. Om dit te kunnen realiseren is het echter belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. We hebben verschillende, belangrijke aandachtspunten met betrekking tot featured snippets alvast even voor u op een rijtje gezet:

  • Een featured snippet zal niet automatisch het antwoord op de gestelde vraag halen uit het eerste getoonde zoekresultaat. Het merendeel van de featured snippets zijn wel afkomstig van websites die zijn opgenomen in de top 5 van de zoekresultaten.
  • Het algoritme waar Google gebruik van maakt met betrekking tot featured snippets is niet hetzelfde als deze die wordt gebruikt voor de gewone zoekresultaten.
  • Een featured snippet met uw content zorgt er per definitie altijd voor dat u op de eerste pagina van de zoekresultaten niet één, maar wel twee keer wordt getoond.
  • Er is geen mogelijkheid om door middel van een code aan te geven welk stukje tekst binnen de pagina van uw website of blog kan worden gebruikt als featured snippet. De antwoorden worden door Google namelijk bepaald aan de hand van een geheim algoritme.

Hoe kan uw content als featured snippet worden gebruikt?

Ondanks het feit dat het niet mogelijk is om concreet aan Google aan te geven welke tekst in aanmerking komt als antwoord op een gestelde vraag betekent dit niet dat u de zoekmachine geen handje kunt helpen. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een bepaalde kennisbank aan te leggen. Een andere mogelijkheid is gebruikmaken van een FAQ-onderdeel op uw website of blog. Door een artikel of pagina te maken met een duidelijke vraag waar ook meteen een concreet en uitgebreid antwoord op wordt gegeven is het mogelijk om uw kans om te verschijnen als featured snippet aanzienlijk te vergroten. Gaat u een kennisbank integreren in uw website of webshop? In dat geval is het wel van belang om een logische structuur te hanteren. Maak bijvoorbeeld gebruik van hoofdcategorieën en deel deze telkens in, in diverse subcategorieën. Een goede structuur zorgt voor een vlotte en optimale indexatie van alle verzamelde kennis in de zoekresultaten. Op deze manier wordt ook de kans om als featured snippet te verschijnen alleen maar vergroot.


Komt u er zelf niet uit?

Gemnu BVBANa het lezen van dit blogartikel is het ongetwijfeld duidelijk dat het gebruik van featured snippets een zeer interessante meerwaarde kan betekenen voor uw online business. Om uw content op deze manier in de zoekresultaten te zien opduiken is het evenwel noodzakelijk dat ze op een heldere en duidelijke manier wordt opgebouwd. De content moet immers op die manier worden geschreven dat Google een direct verband kan leggen tussen de gestelde vraag en het antwoord. Vreest u dat u dergelijke content niet zelf kunt schrijven en wilt u deze opdracht graag uitbesteden? In dat geval kunt u geheel vrijblijvend contact met ons opnemen voor meer informatie en / of een vrijblijvende offerte.


Foto Google: l i g h t p o e t / Shutterstock, Inc.